Luotoissa ennen uutta lainsäädäntöä piilee korkoriski

Me kaikki tiedämme, että Syyskuussa 2019 voimaan astuneen lainsäädännön myöntä lainojen korot laskivat maksimissaan 20 prosenttiin ja sen lisäksi muut lainaan liittyvät kustannukset saavat olla enintään 150 euroa.

Pandemian aiheuttaman markkinatilanteen ja velkaantumisen estämiseksi, hallitus asetti voimaan uuden lain joka rajoittaa lainojen suoramarkkinointia ja niille asetettiin samalla uusi 10 prosentin korkokatto, joka koskee kaikkia kulutusluottoja paitsi osamaksuja ja luottokorttimaksuja.

Vakuudettomia luottoja välittävä Luottonetistä.fi sivusto ilmoitti uusimmassa tiedotteessaan, että luottojen koroissa piilee korkoriski. Lainat ja luotot jotka on haettu ennen 1.1.2021 saattavat nousta kustannuksissa jopa 20 prosentin nimelliskokoon vaikka alkuperäinen korko sopimuksen mukaan oliskin ollut alle 10 prosenttiyksikköä.

Syynä lainsäädännön voimaan astuminen 1.1.2021 tai aikaisemman korkokaton jatkaminen, joka ei näillä näkymin tule koskemaan edelleenkään luottokortteja tai osamaksuja.

Toisinsanoen lainat jotka haetaan vielä ennen Joulua 2020 saattavat nousta kustannuksissa merkittävästi.

Kuluttajien on hyvä olla tietoisia tästä tilanteesta etenkin, jos haetaan suurempaa lainaa joulun alla. Pienempien lainasummien kohdalla korkotason muutokset eivät vaikuta yhtä merkittävästi.

Lue aikaisempi julkaisu: lainan saaminen vaikeutuu

Lyhyt yhteenveto

Oikeusministeriö on 10.11 lähettänyt asiaa koskevan lakiluonnoksen jo lausuntokierrokselle. Jos lakiluonnos menee läpi, korkokatto tulee jatkumaan vielä ensi vuoden Syyskuuhun asti.

Lainoja on ollut huomattavasti vaikeampi saada Heinäkuun jälkeen, kun voimaan asetettiin uusi väliaikainen laki. Monet aikaisemmin lainaa saaneet yllättyivät, kun sitä ei enää ollutkaan yhtä helposti tarjoilla.

Itse asiassa monet saivat hylättyjä lainapäätöksiä vaikka luottotiedot olivat puhtaat, tulot olivat riittävät ja aikaisempia lainoja ei ollut.

Vanhanaikaiset pankit ovat kaikkein kitsaimpia tehdessään uusia lainapäätöksiä tälläisina aikoina.

Onko yhdistelylainoja enää mahdollista saada?

Luotonantajat ovat itse laatineet yrityksilleen omat ehtonsa lainojen suhteen. Jokaisen pankin ja rahoituslaitoksen kohdalla ehdot ovat tiukentuneet runsaasti.

Yhdistelylainojen suhteen asia ei tee poikkeusta: nykyään on yhä vaikeampi saada vaihdettua aikaisempia lainoja uuteen korkokaton mukaisene lainaan. Monet yritykset pyrkivät käyttämään uutta korkokattoa myös hyödykseen markkinoinnissaan mainostaen 10 prosentin maksimikorolla varustettuja lainoja.

Jos aiot hakea yhdistelylainaa, muista tarkistaa lainaehdoista viittaukset lainsäädännön muutoksiin jotta hakemasi järjestelylaina ei muutu takaisin yhtä kalliiksi kuin se aikaisempi laina jonka yhdistit.

Muista vertailla lainat.