Mikä on halvin kulutusluotto ja miten sellaisen saa?

Kulutusluotto on tavallista suurempi laina, jonka ensisijaisena käyttötarkoituksena on kulutus. Miksi puhumme tässä artikkelissa kulutusluotoista? Koska kulutusluotot muodostavat suuren osuuden kotitalouden investoinneista.

Suurimpia lainoja, joita yksittäiset kotitaloudet ottavat ovat juuri asuntolaina ja vakuudeton kulutusluotto. Ja ehkä kaikkein tyypillisin käyttökohde kulutusluotolle on satunnaisen kulutuksen lisäksi oman kodin remontointi.

Suomessa kulutusluottoja myöntävät pankkien lisäksi kymmenet rahoitusyhtiöt ja lainanvälittäjät auttavat vertailemaan näitä rahoitusyhtiöitä. Vertaileminen on ensisijaisen tärkeää, sillä kulutusluotot voivat olla mitä tahansa 1000 ja 60 000 euron väliltä parhaimmillaan 15 vuoden takaisinmaksuajalla.

Tässä kirjoituksessa pureudumme saloihin, joiden avulla tavallinen pulliainen voi saada kulutusluotolleen huomattavasti alhaisemman koron, kuin tavallisesti pitäisi saada. Mutta ennen sitä käydään läpi muutama käytännön asia.

Vakuudellinen vai vakuudeton kulutusluotto, kumpi kannattaa valita?

Kulutusluotto on pääsääntöisesti aina vakuudeton laina, jolloin hakijalta ei edellytetä takausta tai omaisuutta lainan vakuudeksi.

Vakuudellinen kulutusluotto tarkoittaa lainaa, jota vastaan on asetettu jotain ”pantiksi” tällaisia vakuuksia voivat olla esimerkiksi asunto, auto, arvopaperit tai muu omaisuusvakuus. Pankki lunastaa vakuudeksi asetetun pääoman siinä tapauksessa, jos kuluttaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin ajallaan.

Eli perinteiset pankit pyrkivät tarjoamaan asiakkailleen vakuudellisia kulutusluottoja ja yksityiset rahalaitokset pystyvät tarjoamaan vakuudettomia kulutusluottoja, sillä he pystyvät joustavammin ottamaan harkittuja riskejä – jolloin luottotappiot pysyvät pienempinä.

Kulutusluottojen korot vaihtelevat kuitenkin merkittävästi, vaikka ne ovatkin edullisempia kuin esimerkiksi osamaksut. Tarkastellaan seuraavassa osiossa miltä kulutusluottojen korot näyttävät.

Mikä on vakuudettoman kulutusluoton korko?

Kulutusluoton korkoon tai myönnetyn lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttaa aina hakijan taustat. Taustoja tarkastellessa otetaan huomioon useita seikkoja, joista eniten painoarvoa antavat työsuhteen tyyppi, kuinka pitkään olet ollut samassa työpaikassa sekä palkkataso.

Näiden lisäksi huomioon otetaan myös nykyiset lainat ja kuukausittain käytettävissä oleva vapaa pääoma, joka pitkälti sanelee mahdolliset lainanlyhennykset.

Tällaisina epävarmoina aikoina yksityisten rahoituslaitosten tarjoaman kiinteän koron lainat houkuttelevat, sillä niissä korko pysyy samana koko laina-ajan. Vastaavasti pankkien tarjoamissa lainoissa korko saattaa olla sidottu erinäisiin indekseihin tai Euriboriin.

Koska kulutusluottojen tarjonta on melko suurta, on lainojen kilpailuttaminen tehokas tapa selvittää millä korolla kuluttaja voi itse saada lainaa. Kilpailuttamisessa on kyse tarjousten pyytämisestä usealta pankilta siten, että voit vertailla saatuja lainatarjouksia keskenään.

Tämä kuulostaa työläältä, mutta verkosta löytyy nykyään palveluita, jotka pystyvät vain yhdellä hakemuksella pyytämään tarjoukset lähes kaikilta pankeilta ja rahalaitoksilta ja vieläpä ilman sitoutumispakkoa.

Kulutusluoton hakeminen ja kilpailuttaminen

Kulutusluoton hakeminen netistä on helppoa, mutta kannattaa käyttää sen verran aikaa, että tiedät hakevasi varmasti edullisinta kulutusluottoa. Lainsäädäntö sanelee pitkälti sen, miten luottolaitosten on ilmoitettava lainan todelliset kulut. Tämä helpottaa huomattavasti lainojen vertailemista jo ennen varsinaisen lainahakemuksen täyttämistä.

Luottopalvelut on paljon televisiossa ja radiossa esiintynyt lainojen kilpailutukseen ja vertailemiseen erikoistunut verkkopalvelu, joka auttaa kuluttajia kilpailuttamaan kaikki kulutusluotot järkevästi.

Palvelu kokoaa saman katon alle kaikki Suomessa toimivat yksityiset rahoitusyhtiöt ja arvostelee sekä vertailee näitä keskenään siten, että kuluttajat voivat tehdä järkeviä päätöksiä itse tutustumalla lainapalveluihin etukäteen.

Luottopalveluiden avulla lainojen kilpailuttamisen voi aloittaa ensin vertailemalla kilpailutusta tarjoavat palvelun ja sen jälkeen valitsemalla näistä parhaimman, jolle toimittaa lainahakemuksen.

Lainahakemus lähetetään valitsemasi rahoitusyhtiön yhteistyökumppaneille, joiden tarjoukset saat eteesi vain muutamissa minuuteissa. Kaikki lainatarjoukset on eritelty siten, että kaikki lainaan liittyvät kustannukset ja lisäkustannukset on selkeästi näkyvillä ja edullisimman lainan valitseminen onnistuu yhdellä klikkauksella, joten siirry täyttämään hakemus ja kilpailuta lainat helposti netissä. Pankit ja rahalaitokset eivät pidä kilpailutuksesta koska ne polkevat lainojen hintoja, mutta kuluttajille se on suuri etu.

Kilpailuttamista ei siis koskaan kannata jättää tekemättä ja kaikki lainat kannattaa joka kerta kilpailuttaa uudestaan.

Miten kulutuslaina maksetaan takaisin?

Tavallisesti kulutusluotto maksetaan takaisin yhtä suurissa erissä. Voit itse suunnitella takaisinmaksujen suuruuksia ja aikataulua luotonantajien sivuilta löytyvillä lainalaskureilla, jotka antavat melko hyvin suuntaa siitä minkälaista lainaa tulet samaan.

Suuremmissa kulutusluotoissa takaisinmaksuaika kannattaa kuitenkin laskea siten, ettei hakijalle koidu ylisuuria lainoja lyhennettäviksi ja samalla siten, ettei lainan kokonaiskulut nouse liian korkeaksi pitkällä aikajänteellä.

Jos mahdollista, voit maksaa myös kulutusluoton takaisin kerralla tai lyhentää sitä suuremmissä erissä. Näin laina on pois alta etuajassa. Ja vielä muistutuksena, kulutusluottojen kilpailuttaminen on maksutonta sillä välittäjät ansaitsevat oman palkkionsa suoraan pankeilta.